Familierecht

Bent u in het buitenland getrouwd, maar woont u nu in Nederland? Dan kunt u de echtscheiding in Nederland regelen indien u meer dan 6 maanden in Nederland verblijft. In beginsel zal op de echtscheiding het recht van toepassing zijn van het land waar u bent getrouwd. Echter, in veel gevallen zal gemotiveerd kunnen worden dat het Nederlandse recht toegepast moet worden. Op de verdeling van de huwelijksgemeenschap zal veelal wel het recht van toepassing zijn van het land van herkomst of trouwen. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat het recht niet in alle landen hetzelfde is en zelfs lijnrecht tegenover elkaar kan staan. Mocht u van plan zijn te trouwen in Polen of in Nederland met een partner die een andere nationaliteit heeft dan u en wilt u zekerheid over de rechten en plichten die dit met zich meebrengt, neem dan contact op met Mr. Saris.

Het is mogelijk dat u inmiddels in Nederland woont en een relatie heeft, maar in het buitenland nog bent getrouwd. U dient zich er van bewust te zijn, dat indien er een kind wordt geboren uit uw nieuwe relatie, uw echtgenoot de juridische vader is van het kind en niet uw nieuwe partner. Om dit te voorkomen, dient uw echtscheiding voor de geboorte geregeld te worden. Als dat niet mogelijk is, maar u wel uw nieuwe partner als vader vermeld wenst te hebben, dan dient er een procedure tot ontkenning van het vaderschap aanhangig gemaakt te worden.

Is er in het buitenland reeds door de rechter alimentatie vastgesteld, maar woont uw partner nu in Nederland? Door middel van een exequaturprocedure kan het buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd.

Bent u ondernemer en wenst u de relatie te beëindigen? Advocatenkantoor Saris kan u helpen om de echtscheiding en de verdeling in goede banen te lijden.

Samenwonen zonder dat u getrouwd bent? Let er dan op dat u de financiën en verdeling van goederen goed heeft geregeld. Wilt u informatie of een samenlevingscontract laten opstellen, neem dan contact met ons op.